Практичний довідник щодо положень Закону про допомогу громадянам України

Artykuł

Практичний довідник щодо положень Закону про допомогу громадянам України

Питання законності перебування, працевлаштування, доступу до освіти, соціальних виплат та медичного обслуговування

Спеціальне сповіщення | 31 березня 2022 року

12 березня 2022 року набрав чинності «Закон про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї держави» ("Закон").

Закон регулює, зокрема, питання легального перебування, працевлаштування та доступу до освіти, соціальних виплат та медичного обслуговування осіб, які приїжджають з України. Закон був змінений 23 березня 2022 року, коли була зокрема скасована вимога прибуття до Польщі після 24 лютого 2022 року безпосередньо з території України.

Нижче ми представляємо практичний посібник, у якому адресуємо найважливіші питання, пов’язані з цим Законом.

Przewodnik w języku polskim

Zapoznaj się

Для перетину польсько-українського кордону після 24 лютого 2022 року достатньо будь-якого документа, що підтверджує особу. Це може бути паспорт (біометричний або «внутрішній»), свідоцтво про народження, водійські права тощо. Не має значення, чи документ ще дійсний.

У виняткових випадках осіб, які в’їжджають до Польщі з України, також допускатимуть без документа.

Люди, які приїжджають з України, звільняються від обов’язку проходження карантину і пред’явлення негативного результату тесту на SARS-CoV2.

Тимчасовий захист охоплює:

  • всіх громадян України,
  • подружжя громадян України, незалежно від їхнього громадянства,
  • Громадян третіх країн, які користуються міжнародним захистом в Україні разом із сім'ями,
  • Громадян третіх країн, крім України, які легально проживали в Україні до 24 лютого 2022 року на підставі дійсного дозволу на постійне проживання, виданого відповідно до законодавства України, і які не можуть безпечно та на тривалий строк повернутися до країни свого походження. ,

які прибули на територію Польщі після 24 лютого 2022 року та були зареєстровані прикордонниками під час перетину кордону. Це означає, що їхнє перебування в Польщі є законним з моменту перетину кордону. Подальша реєстрація чи авторизація не потрібні.
Якщо перетин кордону не було зареєстровано прикордонною службою, заяву на номер PESEL необхідно подати протягом 60 днів з дати в’їзду до Польщі. Тоді перебування буде зареєстровано належним чином.

Тимчасовий захист надається на 18 місяців, починаючи з 24 лютого 2022 року, тобто до 24 серпня 2023 року. Строк легального перебування може бути продовжено.

Так, довідка, що підтверджує використання тимчасового захисту, видається на вимогу заінтересованої особи керівником Управління у справах іноземців. Для того, щоб отримати довідку, необхідно звернутися до офісу у справах іноземців за адресою: ul. Taborowa 33, 02-699 Warszawa або до офісу філії в Бялій-Подляській за адресою ul. Dokudowskiej 19. Таке посвідчення отримувати не обов’язково.

Також з’явилася можливість зареєструватися онлайн, щоб подати заявку на отримання довідки – форма доступна ТУТ (https://www.gov.pl/web/udsc/pl). Після реєстрації іноземець буде повідомлений про місце та дату отримання документа.

Реєстраційна форма доступна чотирма мовами: польською, англійською, українською та російською.

Так, але поїздка більше місяця рівносильна втраті тимчасового захисту.

Громадяни України, які в’їхали до Польщі після 24 лютого 2022 року, можуть подати заяву про надання дозволу на тимчасове проживання не раніше 9-ти і не пізніше 18-ти місяців з 24 лютого 2022 року.

Примітка. Заявки, подані до 9-ти місяців, не розглядатимуться.

Посвідка на тимчасове проживання видається на 3 (три) роки з дня винесення рішення. Це також дасть можливість легально бути працевлаштованим в Польщі.

Візи та дозволи на тимчасове проживання для громадян України, термін дії яких закінчується після 24 лютого 2022 року, автоматично продовжуються до кінця 2022 року. Однак пролонгований документ не дає права перетинати кордон.

Продовження на 18 місяців згідно із Законом стосується:

  • терміну виїзду з території Республіки Польща,
  • терміну добровільного повернення,
  • карти проживання,
  • польських документів, що посвідчують особу громадянина України,
  • згоди на допустиме («толероване») перебування,
  • перебування на підставі шенгенської візи,
  • перебування на підставі візи, виданої іншою країною Шенгенської зони,
  • дозволу на проживання, виданого компетентним органом іншої країни Шенгену, що дозволяє громадянину третьої країни перебувати на законних підставах,
  • перебування в безвізовому режимі.

Заявку на номер PESEL можна подати до найближчого (будь-якого) муніципалітету (urząd gminy) по всій країні. Шаблон заявки на номер PESEL у двомовній версії: українсько-польська або російсько-польська доступна тут: https://mc.bip.gov.pl/ogloszenia/wzor-wniosku-o-nadanie-numeru-pesel -w-zwiazku -z-conflict-na-ukrainie.html Заяву також можна отримати безпосередньо в муніципалітеті.

При подачі заявки на номер PESEL необхідно пред’явити документ, що підтверджує особу, на підставі якого було здійснено перетин кордону, наприклад:

  • біометричний паспорт,
  • внутрішній паспорт України,
  • Карта поляка,
  • або будь-який інший документ із фотографією, що дозволяє ідентифікувати особу,
  • для осіб віком до 18 років - документ, що підтверджує народження.

Документ, визнаний недійсним, також може бути представлений, якщо він підтверджує особу, яка його подає.
У разі відсутності документів буде потрібна заява під присягою.

 

Фото

Для заявки також потрібно фото, а деякі муніципалітети надають можливість зробити таке фото безкоштовно.

Фотографія має відповідати вимогам до ID-картки, тобто кольорова, розміром 35x45 мм, зроблена на рівномірному світлому фоні, з рівномірним освітленням, включаючи зображення особи від верхівки голови до верхньої лінії плечей, обличчя має займати 70-80% фотографії.

 

Відбитки пальців

При поданні заяви знімаються відбитки пальців у особи старше 12 років, якої стосується заява.

 

Програма PESEL для дитини

Присутність дитини віком до 12 років при поданні заяви не обов’язкова – крім випадків, коли її особу встановлять на підставі декларації. Заяву від імені дитини може подати один із батьків, опікун, піклувальник, тимчасовий піклувальник, призначений судом опіки та піклування, або особа, яка фактично здійснює догляд за дитиною.

Процедура присвоєння одного номера PESEL зі збором відбитків пальців може зайняти приблизно 30-40 хвилин. Заявник отримає роздруківку, яка підтверджує, що номер PESEL присвоєно. Усі особи, які з якихось причин не зможуть отримати номер PESEL у день подання заяви, будуть перерозподілені на наступні дні, на відповідні години.

Призначення номера PESEL безкоштовне.

Усі громадяни України, які легально проживають у Польщі, можуть бути працевлаштовані роботодавцями, зареєстрованими в Польщі. Додаткова дозвільні процедури не потрібні.

Примітка: роботодавець повинен повідомити про факт працевлаштування протягом 14 днів після початку роботи працівника через портал praca.gov.pl: Працевлаштування іноземців - Повідомлення про доручення роботи громадянину України.

Інформація про працівника, яку роботодавець повинен надати: ім’я та прізвище, дата народження, стать, громадянство, реквізити документа, що дозволяє встановити особу, та номер PESEL (якщо він виданий, PESEL не є обов’язковим для працевлаштування).

Так, громадяни України мають право відкривати та вести бізнес у Польщі на тих самих умовах, що й громадяни Польщі. Єдина умова – мати номер PESEL та зареєструвати свій бізнес на порталі CEIDG. Для цього варто мати довірений профіль.

Довірений профіль – це засіб електронної ідентифікації, який використовується для контактів з державною адміністрацією. Він дозволяє підтвердити свою особу в системах електронного адміністрування та поставити довірений підпис (аналог українського кваліфікованого електронного підпису).

Довірений профіль можна створити за допомогою:

  1. онлайн-форма доступна за посиланням Реєстрація користувача через онлайн-форму - Довірений профіль (pz.gov.pl) , а потім підтверджена особисто (у податковій, воєводській чи іншій підтверджуючій особі, яку можна знайти тут: Пункти підтвердження - Довірений профіль (pz. gov.pl) ) або онлайн з кваліфікованим електронним підписом.
  2. Інтернет-рахунок - банк або Poczta Polska - список осіб, які можуть підтвердити особу (найчастіше банки), доступний за посиланням: Реєстрація в профілі в довіреному банківському профілі або іншого провайдера - Довірений профіль (pz.gov.pl)
  3. e-ID (ID-карта з так званим електронним шаром).

Громадяни України можуть подати заявку на низку пільг. Більшість із них мають право на тих же умовах, що й громадяни Польщі. Не обов’язково відповідати умові наявності прописки з приміткою «доступ на ринок праці».

При встановленні права на сімейну допомогу залежно від критерію доходу, при визначенні доходу сім’ї на одну особу не враховується член сім’ї, який не перебуває в Польщі.

Право на пільгу визначається починаючи з місяця, в якому було подано заяву, не раніше місяця, в якому громадянин України або його дитина внесені до реєстру PESEL.

До цих переваг, зокрема, належать:

 

Одноразова допомога у розмірі 300 злотих

Кожен українець, який приїжджає до Польщі, має право на одноразову грошову допомогу в розмірі 300 злотих на особу, призначену для існування, зокрема на покриття витрат на харчування, одяг, взуття, засоби особистої гігієни та житло. Умовою для оформлення пільги є наявність номера PESEL.

Заява подається до відповідного за місцем перебування голови ґміни, міського голови чи президента міста. У Варшаві їх приймають до районних відділень та центрів соціального захисту населення.

 

Сімейні пільги

Українці можуть претендувати на сімейні пільги, до яких входять:

  1. сімейна допомога та надбавки до сімейної допомоги,
  2. одноразова допомога при народженні дитини,
  3. різні види допомоги з опікунського догляду,
  4. допомога батькам.

Право на пільги не залежить від прописки з приміткою «доступ на ринок праці».

При визначенні доходу сім’ї на одну особу не враховується член сім’ї, який не перебуває на території Республіки Польща.

Відповідні заяви про надання сімейної допомоги подаються до відповідної комунальної чи міської установи.

Деталі: https://www.gov.pl/web/rodzina/rodzaje-i-wysokosc-swiaden-rodzinnych-kryteria-ubezpieczania

 

Допомога на виховання дітей (500+)

Сім’ї з дітьми на утриманні мають право на дитячу допомогу у розмірі 500 злотих на дитину віком до 18 років, незалежно від доходу сім’ї.

Деталі: Головна сторінка - ZUS ; Інформація для громадян України - Актуальні роз'яснення змісту - ЗУС

 

Хороший початок

Допомога на хороший старт надається один раз на рік для дитини, яка відвідує школу до досягнення нею 20 років. Для дитини-інваліда, яка відвідує школу, допомога призначається до досягнення нею 24 років.

Деталі: Головна сторінка - ZUS ; Інформація для громадян України - Актуальні роз'яснення змісту - ЗУС

 

Капітал сімейної турботи

Rodzinny kapitał opiekuńczy (RKO) доступний для дітей у віці від 12 до 35 місяців. Ця допомога не залежить від доходу сім’ї і становитиме загалом до 12 тис. злотих. злотих за другу та кожну наступну дитину.

Деталі: Головна сторінка - ZUS ; Інформація для громадян України - Актуальні роз'яснення змісту - ЗУС

 

Співфінансування перебування в яслах

З 1 квітня 2022 року можна буде подати заяву до Закладу соціального страхування про співфінансування зменшення плати за перебування дитини в яслах, дитячому клубі або з денним вихователем. Право на субсидію не залежить від доходу сім'ї.

Подробиці: Головна сторінка - ZUS ; Інформація для громадян України - Актуальні роз'яснення змісту - ЗУС

 

Соціальна допомога

До цих переваг, зокрема, належать:

  1. надбавки: постійні, періодичні, цільові та спеціального призначення;
  2. послуги догляду за місцем проживання, в центрах підтримки та в будинках сімейного типу для престарілих.

При оформленні соціальної допомоги подається декларація про особисте становище, сімейний стан, стан доходів та матеріальний стан.

Деталі: Користуйтеся соціальною допомогою - Gov.pl - Веб-сайт Gov.pl (www.gov.pl)

 

Корисні посилання і номери телефонів

Сайт для громадян України - Сайт для громадян України - Gov.pl Portal (www.gov.pl)

Інформація для громадян України - Актуальні роз'яснення змісту - ЗУС

#Я допомагаю Україні

Цілодобова лінія допомоги потерпілим для біженців з України українською мовою - Сайт для громадян Веб-сайт України - Gov.pl (www.gov.pl)

Юридична допомога - Сайт для громадян Веб-сайт України - Gov.pl (www.gov.pl)

Особливих вимог щодо оренди квартир громадянами України немає. Оренда може мати форму «традиційної» або «оказійної» оренди. «Оказійна» оренда є більш формальною і дає орендодавцю більше прав.

При укладенні договору «оказійної» оренди приміщення громадянином України, який втікає від війни, існує вимога до наймача вказати інше житло, в якому він зможе проживати у разі виселення, а також подати заяву власника такого житла про згоду на проживання наймача та осіб, які проживають з ним.

Щоб уникнути сумнівів, «традиційний» договір оренди має бути укладений у письмовій формі, хоча це не є обов’язковим. У разі «оказійного» договору оренди письмова форма є обов’язковою, і при цьому заява орендаря про добровільну згоду на виселення має бути в нотаріальній формі.

Так. Громадяни України, які перебувають в Польщі на законних підставах відповідно до Закону, мають доступ до безкоштовної медичної допомоги в такому ж обсязі та на тих самих умовах, що й громадяни Польщі. Санаторно-курортне лікування, санаторно-курортне оздоровлення, право на лікування за кордоном та відшкодування коштів на лікування за кордоном виключені з пільг, які фінансуються з державних коштів.

Громадяни України можуть скористатися, зокрема, консультаціями сімейних лікарів та лікарів-спеціалістів (надання послуг за договором з Національним фондом охорони здоров’я) та правом на проведення діагностичних досліджень, призначених цими лікарями. Крім того, такі особи можуть проходити стаціонарне лікування, якщо це обґрунтовується станом їхнього здоров’я, а також скористатись відшкодуванням витрат на ліки та забезпеченням медичними виробами. Вони також мають право на імунізацію проти COVID-19 та імунізацію за програмою імунізації.

Крім того, вони можуть скористатися безкоштовною психологічною допомогою. Його забезпечують окремі муніципалітети.

Для того, щоб отримати медичну допомогу в Польщі, громадянин України повинен вказати свій номер PESEL (якщо він його вже отримав) або мати документ, що підтверджує його законне перебування в Польщі, наприклад паспорт зі штампом Прикордонної служби Польщі. Послуги надають лікарні та поліклініки, які уклали договори з Нацфондом здоров’я. Якщо необхідно відвідати лікаря-спеціаліста або провести діагностичні дослідження, як у випадку з громадянами Польщі, необхідно отримати відповідне направлення.

Також оформлення рецептів на ліки, що відшкодовуються, здійснюється на тих самих умовах, що й у випадку з громадянами Польщі. Якщо у біженця з України ще немає номера PESEL, електронний рецепт буде заповнено в аптеці на основі інформаційного роздруківки електронного рецепта зі штрих-кодом, який він має отримати від лікаря, який виписує такий рецепт.

Безкоштовне щеплення проти COVID-19 доступне як дітям (від 5 років), так і дорослим. Воно проводяться в пунктах вакцинації по всій країні з вакцинними препаратами, наявними в Польщі. Вакцинацію можна робити людям, які взагалі не вакциновані, а також тим, хто хоче отримати «бустерну» дозу. Інформацію про рекомендовані графіки вакцинації (також українською мовою) можна знайти на сайті МОЗ за посиланням: https://www.gov.pl/web/zdrowie/komunikat-w-sprawie-doprecyzowania-schematow-szczepien-przeciwko-covid-19-dla-osob-z-ukrainy.

Інформація про медичну допомогу надається:

(a) На безкоштовній гарячій лінії за телефоном 800 190 590 (телефон довіри працює цілодобово, також українською мовою)

(b) На телеплатформі «Перший контакт» , де ви можете отримати медичну допомогу по телефону в неробочий час (тобто вночі, у вихідні та святкові дні). Для цього зателефонуйте за номером телефону 800 137 200 або заповніть форму, яка також доступна українською мовою на https://www.gov.pl/web/zdrowie/tpk

(c) На веб-сайті Національного фонду охорони здоров’я за адресою: https://www.nfz.gov.pl/

(d) На веб-сайті МОЗ за адресою: https://www.gov.pl/web/zdrowie

Так. Освіта в Польщі є обов’язковою до 18 років. Обов’язкове навчання дитини починається з початку навчального року в календарному році, в якому дитина досягає 7 років, і триває до закінчення початкової школи, але не довше ніж до 18 років. Це означає, що якщо дитина шкільного віку – вона має пройти обов’язкове шкільне навчання.

Діти, які не є громадянами Польщі, можуть отримати освіту та догляд у всіх типах державних дитячих садків і шкіл до досягнення ними 18 років або закінчення середньої школи на умовах, що застосовуються і для громадян Польщі. Вони також можуть використовувати приватні школи, що також передбачатиме обов’язок оплачувати навчання.

Як правило, навчання в польській школі безкоштовне. За навчання в приватних школах і дитячих садках доведеться платити.

Прийнятий Закон передбачає можливість співфінансування плати за перебування дитини в яслах, дитячому клубі або з денним опікуном (для дітей до 3 років), якщо громадянин України проживає на території Республіки Польща з дитиною.

Учні можуть отримувати, зокрема, пільги соціального характеру, тобто шкільну стипендію та шкільну допомогу (на умовах, визначених Законом про систему освіти). Пільги надаються головою гміни (мером, головою міста) за місцем проживання особи, яка претендує на ці пільги.

Шкільна стипендія може бути призначена учню, який опинився у скрутному матеріальному становищі через низький дохід на одну особу в сім’ї. Він надається на строк не менше одного місяця та не довше 10 місяців у навчальному році у формі:

1) повного або часткового покриття витрат на участь в освітніх заходах, у тому числі компенсаційних, що виходять за межі заходів, що здійснюються в школі в рамках навчального плану, а також участь у виховних заходах, що проводяться поза межами школи;

2) освітньої допомоги в матеріальній формі, зокрема на придбання підручників;

3) грошової допомоги, якщо орган, який призначає стипендію, вирішить, що призначення стипендії за формами (1) та (2) неможливе.

Шкільна допомога може призначатися учню, який тимчасово перебуває у скрутному матеріальному становищі внаслідок нещасного випадку, у вигляді грошової допомоги на покриття витрат, пов’язаних з навчальним процесом, або у вигляді матеріальної допомоги на навчання. Допомога надається один або кілька разів на рік, незалежно від отриманої шкільної стипендії.

При визначенні права на допомогу, при визначенні доходу сім’ї на одну особу, не враховується член сім’ї, який за декларацією особи, яка звертається за цими виплатами, не перебуває на території Республіки Польща.

Перш за все, достатньо буде зв’язатися з обраною батьками школою, а потім подати заяву про прийом дитини до неї. Рішення про прийом дитини до закладу приймає директор. Як правило, має місце т. зв зонування – дитина буде прийнята до школи, розташованої неподалік від місця її проживання.

Найпростіше отримати інформацію про шкільні округи в самій школі, у відділі освіти комунального (міського, районного) управління за місцем проживання або в територіально відповідній шкільній раді.

Початкова школа в районі, в якому проживає громадянин України з дитиною, зобов’язана прийняти дитину до школи. До всіх інших початкових та середніх шкіл ваша дитина буде прийнята залежно від наявності місць у школі. Якщо в даній школі в даному класі немає місць, громадянину України необхідно звернутися до відповідного муніципалітету. Муніципалітет надасть інформацію про школи з вільними місцями, де дитина зможе навчатися.

Учень, який прибув з України, отримує кваліфікацію відповідного класу чи семестру та зараховується до школи на підставі документів, що підтверджують попередню освіту дитини, тобто атестатів про закінчення класу та школи, довідок про складені іспити тощо.

Якщо учень не має документів, достатньо буде письмової заяви із зазначенням суми років навчання дитиною та вказівкою школи, де вона навчалася до цього часу. Враховується вік учня та відомості від батьків.

На практиці школи також вимагають свідоцтво про народження дитини, перекладене польською мовою.

Учні, які є громадянами України, та не знають польську мову або знають її на рівні, недостатньому для отримання освіти, мають право, зокрема на:

1) додаткове, безкоштовне вивчення польської мови у формі додаткових уроків польської мови;

2) допомогу, яку надає особа, яка володіє мовою країни походження, яка працює помічником вчителя у директора школи (не більше ніж на 12 місяців);

3) використання додаткових корекційних занять в рамках викладання предметів, організованих органом управління школою, але не довше ніж на 12 місяців.

 

Підготовче відділення

Для учнів з України, які потребують адаптації навчального процесу до їхніх потреб і освітніх можливостей, а також адаптації організаційної форми для забезпечення ефективності навчання, керівництво школи може організувати в школі підготовче відділення.


Вивчення мови та культури країни походження

Для молодих громадян України, які підлягають обов’язковому навчанню, українська дипломатична чи консульська установа, що діє в Польщі, або українські національні культурно-освітні об’єднання можуть організовувати у школі за погодженням з директором школи та за згодою керівного органу додаткові заняття з мови та культури країни походження. Школа надає безкоштовні кімнати та засоби навчання.

Психолого-педагогічна допомога

Українські учні також можуть розраховувати на психолого-педагогічну підтримку в польських навчальних закладах.

Дошкільна освіта охоплює дітей з початку навчального року в календарному році, в якому дитині виповнюється 3 роки, до кінця навчального року в календарному році, в якому дитині виповнюється 7 років.

Діти 3-5 років мають право, але не зобов'язані, відвідувати дошкільну освіту. Але на практиці більшість дітей у Польщі цього віку відвідує дитячий садок.

6-річна дитина вже має пройти однорічну дошкільну підготовку, а це означає, що шестирічна дитина з України має ходити в садок або секцію дитсадка в початковій школі.

Такого зобов'язання немає. Однак рахунок у польському банку буде корисним для подання заявки, наприклад, для отримання пільги 500+. Рахунок також буде корисний під час легального працевлаштування в Польщі з метою виплати зарплати (як правило, виплата зарплати в Польщі здійснюється на вказаний працівником платіжний рахунок, якщо працівник не подав заяву на отримання зарплати «на руки»).

Єдиних правил для відкриття рахунку немає. Кожний банк встановлює свої правила. У більшості банків є можливість створити онлайн-рахунок, не приходячи у відділення. В кожному випадку слід перевіряти сайт конкретного банку. Деякі банки найбільших польських міст передбачили можливість обслуговування українською мовою в окремих відділеннях.

Як правило, основним документом, що дозволяє відкрити рахунок, є український паспорт або навіть ID-картка.

Деякі банки зробили процедуру відкриття рахунку більш неформальною і не вимагають від українських клієнтів документувати адресу проживання та місце отримання доходу у Польщі. Деякі банки також вирішили підготувати спеціальні, пільгові пропозиції (звільнення від комісії, безкоштовне зняття готівки в банкоматах тощо).

 

Czy ta strona była pomocna?