Опитування «Настрої українських біженців»

Artykuł

Опитування «Настрої українських біженців»

Лютий 2023 року

Ми прагнемо допомогти українській спільноті біженців бути почутими та шляхом обговорення нагальних питань допомогти польським державним і місцевим органам влади, міжнародним організаціям, неурядовим організаціям і бізнесу вживати відповідних заходів для реагування на поточну кризу.

Про опитування

Представляємо результати опитування серед 1 206 українських біженців, які проживають у Польщі, проведеного протягом періоду з 24 жовтня до 31 грудня 2022 року. Метою цього опитування було з'ясувати поточну ситуацію, в якій опинилися українські біженці, а також визначити їхні найважливіші потреби та труднощі, з якими їм доводиться стикатися щодня. Ми зібрали інформацію про демографічний профіль біженців та їхнє становище, ступінь задоволення їхніх основних потреб, фінансове та житлове становище, доступ до базових послуг, медичного обслуговування, освіти, послуг догляду за дитиною, а також про основні перешкоди, що обмежують цей доступ. Опитування «Настрої українських біженців» було проведене у співпраці між компанією «Делойт», некомерційною організацією Social Progress Imperative та компанією Play Verto. Опитування проводилося українською мовою.

Результати

Отримані відповіді дали нам можливість визначити ключові проблеми, з якими щодня стикаються українські біженці, які проживають у Польщі, зокрема:

  1. Обмежений доступ до послуг догляду за дитиною та освіти для дітей, що є істотною перешкодою для працевлаштування.
  2. Обмежена можливість доступу до медичного обслуговування, зокрема психологічної допомоги.
  3. Нестабільна ситуація із забезпеченістю житлом та відсутність достатніх фінансових ресурсів для забезпечення більшої самостійності.
  4. Необхідність піклуватися про інших членів родини – дітей, осіб з інвалідністю та родичів похилого віку.
  5. Серед перешкод для доступу до послуг респонденти назвали наявність мовного бар’єру та вартість послуг.

Висновки

Дізнавшись про потреби людей, які взяли участь в опитуванні, ми можемо запропонувати підтримку принаймні частині з них. У співпраці з соціальним підприємством MyMind Centre for Mental Wellbeing ми запропонували психологічну підтримку, яку надають терапевти, що мають досвід роботи з українською громадою.

Результати нашого дослідження також вказують на наявність проблемних питань, які потребують особливої уваги з боку органів державної влади, неурядових організацій, бізнесу та громадянського суспільства, де вони можуть запропонувати свою допомогу і де існує найбільша потреба.

 

Опитування «Настрої українських біженців»

Опитування «Настрої українських біженців»

Лютий 2023 року

Download report